zondag 18 maart 2018

RUUD-JAN KOKKE: BLAUWE GOLVEN ZIJN DE ERAMUSBRUG VAN ARNHEM

© foto Gerth van Roden / Gelders Archief 1978

Wel eens op een verkeersplein met viaducten geweest buiten Arnhem? Zowel in Nederland als buiten de grenzen is er één passende term: desolaat. Het zijn meestal plekken vol fijnstof, uitlaatgassen, zwerfvuil en achterstallig onderhoud.

Arnhem is de enige stad waarbij het verkeersplein zelf een bijzaak is geworden en de hoofdrol opgeëist wordt door een golvend blauw-wit patroon dat diagonaal over het plein en onder de bruggen door klotst. Het verbindt de donkere stukken onder de bruggen met de open lichte ruimtes, hier en daar doorklieft door bochtige wegdelen. Het is een functioneel en zeer geslaagd plein.

Een fantastische vondst van de kunstenaar, die gedaan heeft waar Arnhem altijd zo om vraagt: de stad verbinden met de Rijn.

Het is de plek waar ooit de haven was en daarmee ook een prachtig gebaar om die historie te verbeelden en als het blauwwitte water weer zichtbaar naar de oppervlakte te brengen.

Als je bezoekers van Arnhem vraagt waar ze de stad aan herkennen noemen ze drie zaken: de Eusebius, het station en de blauwe golven. De iconen van Arnhem. De Erasmus brug in Rotterdam ga je toch ook niet zomaar vervangen door een nieuwe?

In de afgelopen decennia is de opinie steeds negatief beïnvloed door ‘achterstallig onderhoud’ en vervolgens de discussies tot in de raad toe over de hoge schoonmaakkosten. Juist de goede kwaliteit van het straatwerk en ook nog eens de opbrengsten uit parkeergelden maken het misschien wel het goedkoopste plein van Nederland.

Het plein sluit organisch aan op het stationsgebied, Willemsplein en Zijpsepoort, het is een prachtige grootstedelijke entree tot het centrum. Schudt die vloedgolf aan desinformatie van je af. Probeer er eens opnieuw naar te kijken en ontdek en waardeer dit unieke stukje Arnhem in je eigen stad.

Ruud-Jan Kokke ontwerper/ondernemer