maandag 10 februari 2020

Blauwe Golven op lijst sleutelwerken naoorlogse kunst in de openbare ruimte

In 75 jaar bouwde Nederland aan een belangrijke kunsthistorische collectie van kunst in de openbare ruimte. Hoe bepalend is deze geweest? Wat resteert er nog van? En: welke beelden vinden we het belangrijkst?  

Jubileumproject

Vanwege het 40-jarig bestaan van het blad BK-informatie, besloot het om een jubileumproject op te zetten rond de kunstgeschiedenis waar het zelf zo nauw mee verbonden is: de kunst in de openbare ruimte. Het is opgericht in een tijd na de wederopbouw, toen er nog volop in Nederland gebouwd werd met daarbij veel opdrachten aan kunstenaars. Deze kunst is de afgelopen decennia een vertrouwd onderdeel geworden van het Nederlandse straatbeeld. Het is een uniek soort erfgoed, kenmerkend voor de Nederlandse omgang met de openbare ruimte en een weergave van politiek-maatschappelijke denkbeelden.  


100 sleutelwerken 

In november 2019 is er een grote oproep gedaan onder de lezers van het blad BK-informatie om voordrachten te doen, dat een paar honderd nominaties opleverde. Een speciale werkgroep benoemde vervolgens 100 kunstwerken als sleutelwerken voor kunst in de openbare ruimte vanaf 1945. De samenstelling kwam tot stand met grote toewijding, discussie en verantwoordelijkheid. Deze 100 kunstwerken zijn kunsthistorisch, maatschappelijk of ruimtelijk invloedrijk geweest. Het geeft een actueel beeld van de huidige staat van kunst in de openbare ruimte van Nederland. Hier zitten de usual suspects tussen, maar ook heel wat kunstwerken die voor menigeen een verrassing zullen zijn. Samen geven ze een indruk van hoe stijlen, ideologieën en bouwperiodes elkaar in de afgelopen decennia zijn opgevolgd. 


Op vrijdag 13 maart 2020 maakt de website www.sleutelwerken.nl de gehele lijst van 100 sleutelwerken bekend. Diezelfde dag verschijnt het tijdschrift BK-informatie dat ook de hele lijst publiceert.

Meer lezen op de website van BK-informatie